2011. március 15., kedd

Narancsos kávé

Semmi bonyolult, melegítsünk be egy egyszerű kávéval!

A receptet a Nők Lapjában olvastam ez első tavaszi délutánon, és egy igazi jegeskávéra módosítottam azon nyomban.

Hozzávalók 4 főre - de 5-re is elég ám:

  • 4 dl friss, főzött kávé
  • 4 dkg barna cukor (coffee to go kávézókból könnyedén beszerezhető tasakos kivitelben)
  • 4 db egész szegfűszeg
  • kisujjnyi őrölt fahéj (fogalmam sincs ez milyen mértékegység, aki tudja világosítson fel! én 2-3 szolid késhegynyit tettem bele, de mehet több is)
  • ici-pici (épp hogy legyen a késhegyen) őrölt szerecsendió
  • 2 dl víz
  • 8 evőkanál Amaretto likőr (beruháztam egy Garrone-ba, mert a kedvenc könyvem szerint MINDIG kell otthon lennie)
  • 1 narancs és egy nagyon kicsi a héjából
  • 2 dl behűtött habtejszín és hozzá egy kiskanál habfixáló
  • 1 tasak vaníliáscukor
  • velencei álom fagyi (fejenként 1 gombóc vagy gömb, kinek ahogy tetszik), de márciusi délután lévén sima vaníliával kellett beérnünk, de így is el lehet viselni az ízét


  1. A narancsot mosd meg és szedd gerezdekre - a héján vegyszerek lehetnek, még hámozás előtt célszerű lemosni, hogy a kezeddel ne vidd rá a gyümölcsre. (Kedves vőlegényemtől egyszer kértem egy mandarint, és felhívtam rá a figyelmét, hogy mossa meg, erre a kezembe nyomott egy megtisztított, vizes mandarint. Egyikünk sem értette a másikat.) 
  2. A narancs gerezdjeit áztasd be egy tálkában az Amarettoba. A héjából egy kicsit tegyél félre - ez lesz a dekoráció. 
  3. A kávét és a vizet tedd egy lábasba (legjobb, aminek van ilyen kiöntő-szerű része), adagold bele a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót, valamint a cukrot. Forrald fel, majd vedd le a tűzről!
  4. A narancs gerezdjeit vedd ki az Amarettoból és oszd el a poharak alján. Spéci jegeskávés pohár, tömzsi talpas pohár, vagy akár Martinis is megteszi.
  5. Az Amarettot öntsd bele a kávés kotyvalékba!
  6. A kávét szűrőn át adagold ki a poharakba (ezért kellett a kiöntős kialakítású lábas), majd tedd bele a fagyi gombócokat!
  7. Verd fel a habtejszínt robotgéppel (más nevén kézimixer) egy tasak vaníliáscukorral (ha flancolnál, akkor Bourbont használj) és tegyél bele egy kiskanál habfixálót is, mielőtt teljesen kemény lesz. Óvatosan, nehogy vaj legyen belőle! Ha jónak tűnik, teszteld le és állj le!
  8. Kanalazd a tejszínhabot a narancsos kávéra és díszítsd a félretett, felcsíkozott narancshéjjal (a fehér, keserű részét ne felejtsd el lenyesni)!
Tipp: késő délután használj koffeinmentes kávét! Este 11 múlt, és mi még mindig ébren vagyunk - pedig a fele kávé koffeinmentes kolumbiai kávé volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése