2011. március 19., szombat

Gofri



Közkívánatra a titkos Gofri receptemmel  - mely valójában Keresztmamámtól származik, aki saját családi sütődét üzemeltet (klassz, mi?) - folytatom a blogot. A másik oka annak, hogy ma ezt készítettem, hogy Daninak már egy hete fájt rá a foga, és mivel tegnap meglepett 3 fantasztikus Hello Kitty zoknival, úgy gondoltam ez a legkevesebb, amit megérdemel.

Hozzávalók 16 darabhoz:
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg cukor (tudni kell rólam, hogy a cukor mennyiségét én a felhasznált receptekhez képest MINDIG csökkentem, és ezt a mennyiséget fogom mindig megadni. Egyrészt mert "diétásabb", másrészt mert így is elég édes. Na ez most a kivétel. Ne csökkentsétek tovább!)
  • 12 dkg margarin (2 csík a csomagolásról, meg még egy kevés)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • fél tasak sütőpor 
  • 3 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje (mázli, nem marad ki fél tojás, amit aztán beteszel a hűtőbe, és vagy valaki kiborítja véletlen, vagy olyan sokáig ottfelejted, hogy már nem mered felhasználni, meg különben is, mibe kell fél tojás?!)
  • 1 csipet só
  • fél liter tej
  • reszelt citromhéj (Ha van. Ha nincs, aroma is jó. Ha az sincs, az se baj.)
Elkészítés - pofonegyszerű!
  1. Most meg a tojásokat és tedd félre, hagy száradjanak. Ha meg kell törölnöd, papírtörlőt használj, ne konyharuhát. Minden szennyeződést távolíts el róla, mert ha beleesne a héj, arra gondolni se merek, mi történhet...
  2. Mérd le a lisztet! A közepébe csinál egy kis mélyedést, és szórd bele a sütőport! Keverd össze az ujjaddal!
  3. Olvaszd meg a margarint és öntsd a lisztre!
  4. Borítsd bele a cukrot, vaníliás cukrot, a csipet sót és a citromhéjat!
  5. Válaszd szét a tojásokat! A fehérje külön, a sárgája az előbbiekhez kerül. Ha egy icipici sárgája kerül a fehérjéhez, akkor kiskanállal szedd ki, mert különben nem fog felverődni. 
  6. Verd fel a fehérjét robotgéppel. Akkor jó, ha tiszta fehér hab, és fejre tudod állítani az edényt úgy, hogy benne is marad. Ezt azért elsőre mindig óvatosan próbáld ki, nehogy kicsússzon az egész!
  7. A robotgépet szerencsére nem kell közben mosogatni, kavarhatod a lisztes cuccot. Azért olvasztottuk meg a margarint, hogy könnyebb legyen. Fokozatosan adagold a tejet, mert köpköd (viselj kötényt!). Tejföl sűrűségű masszát fogsz kapni.
  8. A fehérjét óvatosan forgasd bele a masszába! Lapos, széles fakanalat használj - tartsd vízszintesen és le-föl mozgasd! Ettől könnyű lesz a tészta.
  9. A gofri sütőm nekem rácsos, ami azért jó, mert francia pirítóst is kiválóan tud készíteni, de használhatsz szív alakút, Mickey egerest, vagy amit csak az okos termékfejlesztő marketingesek kitaláltak. Működése: ecsettel vékonyan olajozd ki, aztán be kell dugni a konnektorba, és amikor a zöld lámpa kialszik, akkor lehet merni az első adag tésztát. Én kisméretű merőkanalat szoktam használni. Ne tegyél túl sokat, mert hátul alattomosan kifolyik! A zöld lámpácska felgyullad és amikor kialszik, egy kés és egy ilyen nagy csipesz segítségével szedd ki! Figyelem, ha nyers, akkor a felső és az alsó része szétválik! Tedd rácsos vágódeszkára, nehogy beizzadjon!
Fogyasztás: azonnal, mert langyosan a legjobb! Másnap se rossz egyesek szerint - reptéren, hajnalban, mogyorókrémmel összeragasztva :)

Tálalás: magában, porcukorral (kicsit snassz), nutellával, tejszínhabbal, baracklekvárral, amivel jólesik. Daninak magozott meggybefőtt és tejszínhab kellett.



1 megjegyzés:

  1. igen igen, isteni volt hajnalban a mogyorókrémes gofri, legfőképpen a hozzáadott törődés és szeretet fokozta a fantasztikus ízvilágot :)))

    VálaszTörlés