Közkívánatra a titkos Gofri receptemmel - mely valójában Keresztmamámtól származik, aki saját családi sütődét üzemeltet (klassz, mi?) - folytatom a blogot. A másik oka annak, hogy ma ezt készítettem, hogy Daninak már egy hete fájt rá a foga, és mivel tegnap meglepett 3 fantasztikus Hello Kitty zoknival, úgy gondoltam ez a legkevesebb, amit megérdemel.
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg cukor (tudni kell rólam, hogy a cukor mennyiségét én a felhasznált receptekhez képest MINDIG csökkentem, és ezt a mennyiséget fogom mindig megadni. Egyrészt mert "diétásabb", másrészt mert így is elég édes. Na ez most a kivétel. Ne csökkentsétek tovább!)
- 12 dkg margarin (2 csík a csomagolásról, meg még egy kevés)
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél tasak sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje (mázli, nem marad ki fél tojás, amit aztán beteszel a hűtőbe, és vagy valaki kiborítja véletlen, vagy olyan sokáig ottfelejted, hogy már nem mered felhasználni, meg különben is, mibe kell fél tojás?!)
- 1 csipet só
- fél liter tej
- reszelt citromhéj (Ha van. Ha nincs, aroma is jó. Ha az sincs, az se baj.)
Elkészítés - pofonegyszerű!
- Most meg a tojásokat és tedd félre, hagy száradjanak. Ha meg kell törölnöd, papírtörlőt használj, ne konyharuhát. Minden szennyeződést távolíts el róla, mert ha beleesne a héj, arra gondolni se merek, mi történhet...
- Mérd le a lisztet! A közepébe csinál egy kis mélyedést, és szórd bele a sütőport! Keverd össze az ujjaddal!
- Olvaszd meg a margarint és öntsd a lisztre!
- Borítsd bele a cukrot, vaníliás cukrot, a csipet sót és a citromhéjat!
- Válaszd szét a tojásokat! A fehérje külön, a sárgája az előbbiekhez kerül. Ha egy icipici sárgája kerül a fehérjéhez, akkor kiskanállal szedd ki, mert különben nem fog felverődni.
- Verd fel a fehérjét robotgéppel. Akkor jó, ha tiszta fehér hab, és fejre tudod állítani az edényt úgy, hogy benne is marad. Ezt azért elsőre mindig óvatosan próbáld ki, nehogy kicsússzon az egész!
- A robotgépet szerencsére nem kell közben mosogatni, kavarhatod a lisztes cuccot. Azért olvasztottuk meg a margarint, hogy könnyebb legyen. Fokozatosan adagold a tejet, mert köpköd (viselj kötényt!). Tejföl sűrűségű masszát fogsz kapni.
- A fehérjét óvatosan forgasd bele a masszába! Lapos, széles fakanalat használj - tartsd vízszintesen és le-föl mozgasd! Ettől könnyű lesz a tészta.
- A gofri sütőm nekem rácsos, ami azért jó, mert francia pirítóst is kiválóan tud készíteni, de használhatsz szív alakút, Mickey egerest, vagy amit csak az okos termékfejlesztő marketingesek kitaláltak. Működése: ecsettel vékonyan olajozd ki, aztán be kell dugni a konnektorba, és amikor a zöld lámpa kialszik, akkor lehet merni az első adag tésztát. Én kisméretű merőkanalat szoktam használni. Ne tegyél túl sokat, mert hátul alattomosan kifolyik! A zöld lámpácska felgyullad és amikor kialszik, egy kés és egy ilyen nagy csipesz segítségével szedd ki! Figyelem, ha nyers, akkor a felső és az alsó része szétválik! Tedd rácsos vágódeszkára, nehogy beizzadjon!
Tálalás: magában, porcukorral (kicsit snassz), nutellával, tejszínhabbal, baracklekvárral, amivel jólesik. Daninak magozott meggybefőtt és tejszínhab kellett.
Érdekesség: nem is amerikai! http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/F%C5%91%C3%A9telek_t%C3%A9szt%C3%A1b%C3%B3l/Zs%C3%ADrban_s%C3%BCltek/Gofri
igen igen, isteni volt hajnalban a mogyorókrémes gofri, legfőképpen a hozzáadott törődés és szeretet fokozta a fantasztikus ízvilágot :)))
VálaszTörlés